2014. már 20.

Hírek: Újra figyelmeztet a svájci jegybank

írta: MEGATrader I www.forexkezeltszamlak.blog.hu
Hírek: Újra figyelmeztet a svájci jegybank

Változatlanul hagyta az irányadó rátára vonatkozó célsávját (0,0-0,25%) mai kamatdöntésével a svájci jegybank, és az erről szóló közleményében újra hangsúlyozta, hogy továbbra is a megfelelő eszköznek tartja a frank felértékelődésének korlátját jelentő árfolyamküszöböt az euróval szemben. Egyúttal arra is figyelmeztetett, hogy kész korlátlan mértékben eurót vásárolni frank ellenében (azaz kész gyengíteni a frankot), hogy az 1,20-as árfolyamküszöböt fenn tudja tartani.

A jegybanki közlemény szerint továbbra is jelentős visszahúzó hatású kockázatok mutatkoznak a globális gazdasági növekedésre (melyek a svájci gazdaságra is hatással lehetnek), egyúttal pedig hasznosnak tartja fenntartani az árfolyamköböt, hogy a frank erősödését megakadályozza. Az ugyanis a monetáris kondíciók nemkívánatos szigorodását hozná, amely nem jönne most jól a svájci gazdaságnak többek között azért, mert a jegybank teljes előrejelzési horizontján 2% alatti inflációt vetít előre (a frank további erősödése pedig újra előtérbe hozná a deflációs veszélyeket).

Az intézmény stábja a téli prognózishoz hasonlósan most is 2,0%-os éves átlagos GDP-növekedést vetít előre idénre, míg az éves átlagos inflációs prognózis a múltkori 0,2%-os növekedésről stagnálásra változott. Ugyanennyivel, azaz 0,2%-ponttal, 0,4%-ra mérséklődött a jövő évi átlagos inflációra adott előrejelzés, míg a 2016-os pénzromlási ütemet 1%-ra teszi a szakértői stáb.

Amint tegnapi elemzésünkben rámutattunk: ingatlanbuborék jelei mutatkoznak a svájci gazdaságban, amelynek fékezésére a közelmúltban már több lépéssel is reagált a jegybank (pl. kereskedelmi bankok számára szigorúbb hitel kihelyezési, tőkemegfelelési szabályok). A mai közleményben arra emlékeztet a jegybank, hogy ezen szabályrendszereket időről-időre szükséges majd felülvizsgálni.

2014.03.19 06:20 Ide menekülj, ha kitör az újabb vihar!

A krím-félszigeti válság kiéleződésének hatására március elején a svájci frank közel került az 1,20-as árfolyamküszöbhöz az ezróval szemben (1,21 alá bukott a kurzus, és hírek szerint már be is kellett avatkoznia a jegybanknak, hogy gyengítse a frankot), azóta 1,21-1,22 között jár a kereskedés. A mai jegybanki döntésre és közleményre érdemi frank reakciót nem láttunk.

A svájci jegybank erős elkötelezettsége az 1,20-as árfolyamküszöb fenntartására a magyar devizahitelesek számára azért viszonylag jó hír, mert legalább ebből az irányból nem kell amiatt aggódniuk, hogy a frank/forint árfolyam nem megy felfelé.

Újra figyelmeztet a svájci jegybank

 

Forrás:

http://www.portfolio.hu/gazdasag/ujra_figyelmeztet_a_svajci_jegybank.196752.html

Szólj hozzá

svájci frank EURCHF EURUSD-GBPUSD-USDCHF Svájci jegybank