2014. már 21.

Hírek: Vége a dalnak - megint temetik a forintot

írta: MEGATrader I www.forexkezeltszamlak.blog.hu
Hírek: Vége a dalnak - megint temetik a forintot

Nagyot romlott a magyar eszközök megítélése a régiós szakemberek körében, egyedül a magyar részvénypiactól várnak enyhe erősödést - derül ki a ZEW és az Erste közös felméréséből. Ismét elkezdett forintesést várni a piac.

Éles fordulat következett be a magyar gazdaság megítélésében, s már a forint további esését is elképzelhetően tartják a szakértők - derül ki a német ZEW intézet és az osztrák Erste Bank közös felméréséből, melyet 91 régióban aktív elemző, befektetési szakértő és portfóliómenedzser megkérdezésével készítettek. Míg az elmúlt hónapokban javulást mutatott a jelenlegi helyzet és a kilátások megítélése egyaránt, most az ismét romlásnak indult. Jelenleg a szakértők nettó 36,8 százaléka gondolja úgy, hogy a magyar gazdaság rossz helyzetben van, ez 16,2 százalékpontos romlást jelent a februári helyzethez képest, s egy olyan válaszadó sem volt, aki pozitívan nyilatkozott volna a kérdésről. Ezzel Magyarország változatlanul a harmadik legrosszabb pontszámot kapta, mögöttünk Horvátország és Törökország található a sorban.

A kilátásokkal kapcsolatban is borúsabbá vált a kép: nettó 42,9-ről 23,1 százalékra csökkent azok aránya, akik pozitív változásokat várnak féléves időtávon a magyar gazdaságban. Az elmúlt néhány hónapban az volt a jellemző, hogy az amúgy viszonylag rossz aktuális helyzet mellett javulást vártak. E szempontból is hátulról a harmadik helyet sikerült Magyarországnak megcsípnie Törökország és Románia előtt.

Ami aggasztó, hogy sokat romlott egy hónap leforgása alatt a forint megítélése is. Míg februárban még nagyjából ugyanannyian várták a forint erősödését az euróval szemben, mint ahányan gyengülésre számítottak, most ez az egyensúly felborult a forintról pesszimistán nyilatkozók javára. Jelenleg a szakértők nettó 18,1 százaléka gondolja azt, hogy a forint fél év múlva kevesebbet ér majd az euróval szemben. Az elmúlt években az ilyen helyzeteket követően a magyar deviza jobb esetben stagnált, rosszabb esetben inkább látványosat gyengült. Emlékezetes, hogy tavaly ősszel soha nem látott pesszimizmus alakult ki a felmérésben a forint várható árfolyam alakulásával kapcsolatban, s ez csak akkor enyhült, amikor az árfolyam elérte a 310 forintos zónát.

Hangulat és forint
Napi.hu

Eközben a piac egyre inkább azon a véleményen van, nem csak hogy végéhez tart az MNB kamatcsökkentési ciklusa, de a következő hat hónapban már a kamatszint emelkedése várható. A rövidtávú kamatok növekedésére számít a szakértők nettó 21,2 százaléka. Emlékezetes, hogy egy hónappal ezelőtt még a további kamatcsökkentést várók voltak többségben. Ugyanakkor nőtt a hosszú oldali hozamemelkedést várók aránya is, nettó 24,9 százalékra 14,9 százalékról.

Hangulat és BUX
Napi.hu


A krími válság hatására nagyot esett a BUX index értéke, azonban az elmúlt években megszokott kereskedési sáv alján már egyre többen várják azt, hogy emelkedésnek indulhatnak a részvényárfolyamok Budapesten. A megkérdezettek 50 százaléka gondolja úgy, hogy fél év múlva a jelenleginél magasabb indexértékeket láthatunk, s 21,9 százalék szerint csökkenhet tovább a vezető mutató. Ezzel a felmérés bull/bear hányadosa az egy hónappal korábbi 2 körüli értékéről 2,2 fölé emelkedett, ami semleges állapotnak számít hangulati szempontból. Ősszel még soha nem látott arányban várták a budapesti részvényárfolyamok emelkedését.

Forrás:

http://www.napi.hu/tozsdek-piacok/vege_a_dalnak_megint_temetik_a_forintot.578679.html

Szólj hozzá

magyar gazdaság Gazdaság EURHUF USDHUF CHFHUF EUR/HUF Euró Forint Árfolyam előrejelzés forintbetét lekötés magyar gazdasági hírek összeomlott a forint magyar forint csőd CNBC temeti a forintot