2014. jún 24.

Eladják a Budapest Bank testvérbankjait

írta: MEGATrader I www.forexkezeltszamlak.blog.hu
Eladják a Budapest Bank testvérbankjait

Megveszi a spanyol Santander a GE Money Bank svéd, norvég és dán leánycégeit 700 millió euróért, tovább függetlenítve magát nehéz helyzetben lévő hazai piacától - írja a Reuters. A GE már egy évvel ezelőtt közölte, hogy eladja banki üzletágának egyes részeit - a Budapest Bank eladásáról nincs szó. 

A magyar Budapest Bankot is soraiban tudó GE Money Bank (a GE Capital fogyasztói finanszírozást végző üzletága) 700 millió euróért válik meg svéd, norvég és dán tevékenységétől. A vásárló az a Santander, amely az elmúlt években felvásárlásokkal is mindent megtett azért, hogy csökkentse spanyolországi kitettségét, így Európa mellett Latin-Amerikában is erőteljes terjeszkedést hajtott végre. A növekedést részben tőzsdei részvénykibocsátásból finanszírozza a vállalat: a Santander Consumer USA Holding Inc, a spanyol bank autófinanszírozási üzletága januárban debütált az USA-ban a cég 21,6%-ának 740 millió eurót érő tőzsdére vitelével.

A spanyol bank hétfői közlése szerint a mostani tranzakció mindössze 8 bázisponttal csökkenti elsődleges tőkemegfelelési mutatóját. A Santander Consumer Finance Nordic több mint 1,2 millió ügyféllel rendelkezik majd Skandináviában, és a hitelportfólió 17%-át fogja képviselni a bankcsoportnál az észak-európai régió.

A tranzakcióval a General Electric csökkenti kitettségét a banki üzletágban, amely a válság 2008-as kitörése óta meglehetősen ingadozó teljesítményt mutatott fel. Tavaly a GE eredményének mindössze 55%-a érkezett ipari tevékenységből, amit 2016-ra legalább 70%-ra szeretnének feltornázni, így a GE Capital hozzájárulása 30% környékére csökkenne.

A GE komolyan gondolkodik azon, hogy eladja banki üzletágának egyes részeit - mondta Jeff Immelt, a GE vezérigazgatója egy amerikai konferencián 2013 májusában. A vállalatvezető akkori tájékoztatása szerint a társaság számos stratégiai lehetőséget vizsgál, többek között azt is, hogy tőzsdei bevezetéssel értékesítenék a Budapest Bank anyabankja, a GE Capital egyes üzletágait. Immelt célként fogalmazta meg, hogy a GE Capital mérlegfőösszege 2014 végére a válság előtti szint felére csökkenjen.

ge.png

sa.png

Forrás:

http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/eladjak_a_budapest_bank_testverbankjait.5.200492.html

Szólj hozzá

Santander Budapest Bank Banco Sandander S.A. General Electric Company