Nem elég, hogy a legnagyobb Bitcoin-tőzsde becsődölt, és dollármillióknak inthetnek búcsút a befektetők, még bankok is belekeveredtek az ügybe. Egy svájci kiberbiztonsági cég nyomozói szerint több pénzintézet már jóval a csőd bejelentése előtt tudhatott a tőzsde várható bukásáról. Az érintett bankokról úgy tudni, hogy sok esetben nem írták jóvá a tőzsde számláira átutalt összegeket, eltitkolva ennek tényét az ügyfelek előtt. Vagyis úgy tettek, mintha a csőd után az ügyfelek keresztet vethetnének az átutalt pénzükre, pedig valójában a bankoknál parkol a pénz. Becslések szerint 120 millió dollár sorsa forog kockán.

Így ment csődbe a legnagyobb BTC-tőzsde

Az Mt Gox japán Bitcoin-tőzsde csődje miatt pórul járt ügyfelek ezrei összesen durván 650 ezer Bitcoinnak, azaz akkori árfolyamon körülbelül 363 millió dollárnak inthetnek búcsút. Ez volt a világ legnagyobb forgalmú BTC-tőzsdéje egészen addig, amíg február végén hivatalosan is elismerték, hogy fizetésképtelenné vált a börze. A tőzsde első hivatalos közlése szerint hackerek hamis tranzakciókkal zavarták meg a számlavezetési rendszerüket, így lovasítottak meg tőlük 100 ezer Bitcoint a saját, 750 ezer Bitcoint az ügyfelek számláiról (a két összeg a teljes Bitcoin vagyon körülbelül 7 százalékát teszi ki). Mint később kiderült, egy elfeledett, 2011 júliusa előtt használt tárcában 200 ezer Bitcoinra leltek, így csökkent az elveszett összeg 650 ezerre. Ez azért is hajmeresztő, mert a 115 millió dolláros vagyon is végérvényesen eltűnhetett volna a süllyesztőben.

A csőd bejelentésekor az Mt Gox még azt ígérte, ha rendezi a tartozásait, akkor újraindítja a kereskedést. Ez azért is nehezen elképzelhető, mert a tőzsde összesen 3,8 milliárd japán jen értékű eszközzel rendelkezik, miközben a velük szemben támasztott követelések 6,5 milliárd jent tesznek ki. Nem valószínű tehát, hogy a tőzsde a csődeljárás után visszatérhet a normális működéséhez, pláne az azóta nyilvánosságra hozott stiklik fényében.

Nyomozások és perek sora indult el

A csődesemény előjelénekt is tekinthető, hogy már február 7-én leállították a kiutalásokat a tőzsdéről. Már akkor arról lehetett hallani, hogy hackerek kihasználtak egy kiskaput: minden Bitcoin-tranzakciót ugyanis publikusan regisztrálnak, majd körülbelül 10 percenként véglegesítenek. Ez az időszak ugyanakkor nyitva hagyja az ajtót a hackerek előtt, akik először valódi tranzakciókat hajtanak végre, majd szinte azonnal hamisakat adnak be ugyanazon Bitcoinokkal, megzavarva ezzel a tőzsdék normális működését. (Ezzel persze a legtöbb tőzsdén nem tudnak visszaélni, az MT Gox nem biztonságos rendszert használt.)

A csődről a hivatalos bejelentés előtt több mint egy héttel piaci pletyka terjedt el, majd jelentős (összesen durván 80 százalékos) esést követően a tőzsde teljesen befagyott. Óriási különbség alakult ki az Mt Gox és más BTC-tőzsdéken jegyzett árfolyamok között: az utolsó kötés 135 dolláron teljesült a japán parketten, miközben a világ többi tőzsdéjén közel 600 dollárt ért a virtuális pénz egy egysége. Azóta a többi tőzsdén is jelentős korrekció következett be.

 

 

A fenti árfolyamgrafikon tartalma creative common linenc alatt áll

A befektetőket érthető okokból arculcsapásként érte a hír, hogy a legnagyobb forgalmú, biztonságosnak hitt tőzsde egyik pillanatról a másikra csődöt jelent. Japánban és Amerikában is nyomozások és perek sora indult el annak kiderítésére, hogy hova tűnhettek el a Bitcoinok, és ki vagy kik tehetők felelőssé a hatalmas veszteségekért. Többek között az FBI és Preet Barbara manhattani főügyész is azt vizsgálja, történt-e bűncselekmény az Mt Gox bezárása körül, ugyanakkor a befektetők is csoportokba rendeződve indítottak magánpereket és nyomozásokat.

Yellenék hárítják a felelősséget

A japán tőzsde csődje Amerikában is felkorbácsolta a kedélyeket, többen a virtuális pénz szabályozását követelik. Janet Yellen jegybankelnök azonban felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg nincsen olyan hatósági jogkörük, amivel szabályozni lehetne a szuperpénzt: "a Bitcoin egy olyan fizetési innováció, amely a hagyományos bankrendszeren kívül jött létre. Legjobb tudomásom szerint nem létezik olyan közös metszőpont a bankok és a Bitcoin között, amelyet a jegybank felügyelhetne vagy szabályozhatna. Így a jegybank semmit sem tehet".Bankok is sárosak lehetnek az ügyben

A japán tőzsde csődje miatt veszteségeket elszenvedő befektetők egy csoportja a svájci CCI (Competitive Corporate Intelligence) kiberbiztonsággal foglalkozó céghez fordult, hogy kiderítsék, hova tűnt a pénzük. A CCI február 24-én indította el a nyomozást részben az egyik szintén csődeseményben érintett alkalmazott kezdeményezésére. A cég elsősorban azt vizsgálta, hogy az Mt Goxszal kapcsolatban álló bankok alkalmazottai tudhattak-e előre a csődről, és milyen szerepet játszottak az ügyben.

A CCI a nyomozása során arra a megdöbbentő eredményre jutott, hogy több bankon keresztüli, az Mt Gox ügyfélszámláira irányuló átutalás soha nem került jóváírásra a tőzsdénél. Az átutalásokat még azelőtt indították, hogy az Mt Gox ellen csődeljárást kezdeményeztek volna, így felmerül a gyanú, hogy több bank (Lengyelországban, Japánban, Svájcban, Németországban, Amerikában, Kanadában és az Egyesült Királyságban) már jóval korábban tudhatott az Mt Gox nehéz pénzügyi helyzetéről. A CCI a bankok és az Mt Gox alkalmazottai közötti személyes kapcsolatok elemzésével jutott ezekre a következtetésekre.

A nyomozást vezető cég eddig 20 ezer dollárnyi olyan pénzt szerzett vissza megbízóinak, amelyet csak állítólagosan írtak jóvá az Mt Gox egyik Lengyelországban vezetett számláján még a csődeljárás elindítása előtt. Az ügyfelek által január 25. és február 25. között (becslések szerint összesen 120 millió dollárra tehető) az Mt Gox számláira utalt összegekről az érintett bankok azt állították, hogy rendben megérkeztek a tőzsde számlájára, ezzel szemben a CCI által gyűjtött adatok szerint ez nem történt meg. Összességében a biztonsági vállalat úgy tartja, hogy az érintett bankok gondatlan és hűtlen kezelést követhettek el azzal, hogy ügyfeleik elől fontos információkat titkolhattak el.

A biztonsági cég egyébként az Mt Gox szervezeti struktúráját is vizsgálta, és arra jutott, hogy több cég között osztották meg a feladatokat és az alkalmazottak foglalkoztatását, amelyeket a tőzsde koordinált. A CCI szerint nagyon kevés információt osztott meg magáról a tőzsde, többek között olyanokat is elhallgatnak, amelyeket jogszabályok szerint publikusan elérhetővé kellene tenniük.

Mi lesz most a Bitcoinnal?

Az Mt Gox miatt kirobbant botrány megviselte a legkedveltebb virtuális pénz más tőzsdéken jegyzett árfolyamát is. A jelenleg legnagyobbként számon tartott Bitstamp BTC-tőzsdén a február eleji 760 dolláros szintről mára egészen 400 dollárig esett a szuperpénz árfolyama, ugyanis sok befektetőnek megingott a hite a Bitconban. Pedig mint fent is tárgyaltuk, ebben az ügyben sem magával a Bitcoinnal, mint virtuális pénzzel adódtak problémák, hanem mint a hagyományos pénzekkel is hasonlóan történő pénzügyi csalásról, gondatlan kezelésről van szó. A szakértők széles köre egyetért abban, hogy a Bitcoin hosszú távú jövője elsősorban attól függ, a nem spekulatív, fizetési célú felhasználása mennyire terjed el globálisan. Ebbe azonban, ahogy eddig is láttuk, az egyes országok szabályozóinak is lesz beleszólása.

mtprotest.png

Forrás:

http://www.portfolio.hu/vallalatok/it/a_bankok_is_nyakig_sarosak_a_szuperpenzes_csodben.3.197729.html

Szép idő van, jó a kedvem... mennek a számlák szépen... Hamarosan faragnom is kell a nagyobbikból, mert eljött az idő egy újabb befektetéshez... Különböző stratégiák, különböző eredmények, különböző számlákon...

szamlak.png

Forrás:

http://www.myfxbook.com/members/MartonLFX

Az S&P 500 index ralija a március eleji történelmi csúcson elakadt, innen sokan az esés megindulását várnák. Az általunk vizsgált szentiment indikátorok alapján azonban korántsem ilyen egyértelmű a helyzet, miután a befektetők döntő többsége elbizonytalanodott a további irányt illetően. Éppen ezért hangulati alapon nem csak az esésnek, de az emelkedésnek is jelentős tere lehet a tengerentúli tőzsdéken.

Bár a történelmi csúcson elakadt az S&P 500 index árfolyamának emelkedése, a további irányt illetően jelentős a bizonytalanság. Az index egy sávban töltötte az utóbbi 1 hónapot, melynek hatására a Bollinger-szalagok is beszűkültek, ami jelentős elmozdulást vetít előre, ráadásul más technikai indikátorok sem adnak egyértelmű útmutatást.

 

Teljes a káosz, senki nem tudja az irányt
Klikk a képre!

 


Az AAII által készített felmérés, mely a szervezet oldalára regisztráltak bullish, bearish, vagy semleges véleményét tükrözi a Dow Jones következő hat havi mozgásával kapcsolatban, túlzott pesszimizmusról árulkodik. A bullish befektetők aránya a legfrissebb érték szerint 5,6 százalékponttal 31,2%-ra esett, ennél alacsonyabb feburár elején volt az érték. A pesszimisták 28,6%-os értékénél magasabbra hasonlóan a bullish befektetők arányához a szűk két hónappal ezelőtti mélypontnál volt példa.

Teljes a káosz, senki nem tudja az irányt


A spread értéke ezzel együtt 2,6%-ra esett, ami ugyan nem extrém érték, de az átlagot alulmúlja, ráadásul ennél alacsonyabb csak a február eleji mélypontnál volt, ahonnan több mint 100 pontos S&P rali következett.

Teljes a káosz, senki nem tudja az irányt


Az AAII felmérésével kapcsolatban azonban a legszembetűnőbb adat a semleges álláspontra helyezkedő befektetők kiugróan magas 40% feletti aránya, hasonlóra 9 éve volt legutoljára példa. Hasonlóan extrém szintekről általában az S&P 500 jelentős egyirányú mozgása következett, az irányt tekintve inkább az emelkedés dominált, de egyértelműen nem lehet emelkedést várni.

Teljes a káosz, senki nem tudja az irányt


Konklúzió
Bár az AAII bull-bear spreadje és más általunk vizsgált szentiment indikátorok nincsenek extrém értéken az elbizonytalanodott befektetők megindulás egyik vagy másik tábor felé jelentő elmozdulást hozhat az amerikai részvénypiacokon. Ilyen hangulatban a sávból való kitörés adhatja meg a jelet a mozgás megindulására, ami az S&P 500 esetén könnyedén behatárolható szinteket jelent.

 

Forrás:

http://www.portfolio.hu/vallalatok/teljes_a_kaosz_senki_nem_tudja_az_iranyt.4.197080.html

 

Nagyot romlott a magyar eszközök megítélése a régiós szakemberek körében, egyedül a magyar részvénypiactól várnak enyhe erősödést - derül ki a ZEW és az Erste közös felméréséből. Ismét elkezdett forintesést várni a piac.

Éles fordulat következett be a magyar gazdaság megítélésében, s már a forint további esését is elképzelhetően tartják a szakértők - derül ki a német ZEW intézet és az osztrák Erste Bank közös felméréséből, melyet 91 régióban aktív elemző, befektetési szakértő és portfóliómenedzser megkérdezésével készítettek. Míg az elmúlt hónapokban javulást mutatott a jelenlegi helyzet és a kilátások megítélése egyaránt, most az ismét romlásnak indult. Jelenleg a szakértők nettó 36,8 százaléka gondolja úgy, hogy a magyar gazdaság rossz helyzetben van, ez 16,2 százalékpontos romlást jelent a februári helyzethez képest, s egy olyan válaszadó sem volt, aki pozitívan nyilatkozott volna a kérdésről. Ezzel Magyarország változatlanul a harmadik legrosszabb pontszámot kapta, mögöttünk Horvátország és Törökország található a sorban.

A kilátásokkal kapcsolatban is borúsabbá vált a kép: nettó 42,9-ről 23,1 százalékra csökkent azok aránya, akik pozitív változásokat várnak féléves időtávon a magyar gazdaságban. Az elmúlt néhány hónapban az volt a jellemző, hogy az amúgy viszonylag rossz aktuális helyzet mellett javulást vártak. E szempontból is hátulról a harmadik helyet sikerült Magyarországnak megcsípnie Törökország és Románia előtt.

Ami aggasztó, hogy sokat romlott egy hónap leforgása alatt a forint megítélése is. Míg februárban még nagyjából ugyanannyian várták a forint erősödését az euróval szemben, mint ahányan gyengülésre számítottak, most ez az egyensúly felborult a forintról pesszimistán nyilatkozók javára. Jelenleg a szakértők nettó 18,1 százaléka gondolja azt, hogy a forint fél év múlva kevesebbet ér majd az euróval szemben. Az elmúlt években az ilyen helyzeteket követően a magyar deviza jobb esetben stagnált, rosszabb esetben inkább látványosat gyengült. Emlékezetes, hogy tavaly ősszel soha nem látott pesszimizmus alakult ki a felmérésben a forint várható árfolyam alakulásával kapcsolatban, s ez csak akkor enyhült, amikor az árfolyam elérte a 310 forintos zónát.

Hangulat és forint
Napi.hu

Eközben a piac egyre inkább azon a véleményen van, nem csak hogy végéhez tart az MNB kamatcsökkentési ciklusa, de a következő hat hónapban már a kamatszint emelkedése várható. A rövidtávú kamatok növekedésére számít a szakértők nettó 21,2 százaléka. Emlékezetes, hogy egy hónappal ezelőtt még a további kamatcsökkentést várók voltak többségben. Ugyanakkor nőtt a hosszú oldali hozamemelkedést várók aránya is, nettó 24,9 százalékra 14,9 százalékról.

Hangulat és BUX
Napi.hu


A krími válság hatására nagyot esett a BUX index értéke, azonban az elmúlt években megszokott kereskedési sáv alján már egyre többen várják azt, hogy emelkedésnek indulhatnak a részvényárfolyamok Budapesten. A megkérdezettek 50 százaléka gondolja úgy, hogy fél év múlva a jelenleginél magasabb indexértékeket láthatunk, s 21,9 százalék szerint csökkenhet tovább a vezető mutató. Ezzel a felmérés bull/bear hányadosa az egy hónappal korábbi 2 körüli értékéről 2,2 fölé emelkedett, ami semleges állapotnak számít hangulati szempontból. Ősszel még soha nem látott arányban várták a budapesti részvényárfolyamok emelkedését.

Forrás:

http://www.napi.hu/tozsdek-piacok/vege_a_dalnak_megint_temetik_a_forintot.578679.html

otp.jpgTegnap sem tudott szignifikánsan kilépni 4000 forint alól, maradt a szerdán megindult oldalazás. Ennek folytatódására számítunk a mai napon is, az eladási jelzésen lévő MACD alapján azonban a hét utolsó napján korrekció indulhat. Támasz 3900, illetve a 3800 forint felett nyitva lévő résnél. Ellenállás 4030 forintnál.

Forrás:

http://tozsdehirek.hu/OTP-technikai-elemzes-20140321/436828

 

Változatlanul hagyta az irányadó rátára vonatkozó célsávját (0,0-0,25%) mai kamatdöntésével a svájci jegybank, és az erről szóló közleményében újra hangsúlyozta, hogy továbbra is a megfelelő eszköznek tartja a frank felértékelődésének korlátját jelentő árfolyamküszöböt az euróval szemben. Egyúttal arra is figyelmeztetett, hogy kész korlátlan mértékben eurót vásárolni frank ellenében (azaz kész gyengíteni a frankot), hogy az 1,20-as árfolyamküszöböt fenn tudja tartani.

A jegybanki közlemény szerint továbbra is jelentős visszahúzó hatású kockázatok mutatkoznak a globális gazdasági növekedésre (melyek a svájci gazdaságra is hatással lehetnek), egyúttal pedig hasznosnak tartja fenntartani az árfolyamköböt, hogy a frank erősödését megakadályozza. Az ugyanis a monetáris kondíciók nemkívánatos szigorodását hozná, amely nem jönne most jól a svájci gazdaságnak többek között azért, mert a jegybank teljes előrejelzési horizontján 2% alatti inflációt vetít előre (a frank további erősödése pedig újra előtérbe hozná a deflációs veszélyeket).

Az intézmény stábja a téli prognózishoz hasonlósan most is 2,0%-os éves átlagos GDP-növekedést vetít előre idénre, míg az éves átlagos inflációs prognózis a múltkori 0,2%-os növekedésről stagnálásra változott. Ugyanennyivel, azaz 0,2%-ponttal, 0,4%-ra mérséklődött a jövő évi átlagos inflációra adott előrejelzés, míg a 2016-os pénzromlási ütemet 1%-ra teszi a szakértői stáb.

Amint tegnapi elemzésünkben rámutattunk: ingatlanbuborék jelei mutatkoznak a svájci gazdaságban, amelynek fékezésére a közelmúltban már több lépéssel is reagált a jegybank (pl. kereskedelmi bankok számára szigorúbb hitel kihelyezési, tőkemegfelelési szabályok). A mai közleményben arra emlékeztet a jegybank, hogy ezen szabályrendszereket időről-időre szükséges majd felülvizsgálni.

2014.03.19 06:20 Ide menekülj, ha kitör az újabb vihar!

A krím-félszigeti válság kiéleződésének hatására március elején a svájci frank közel került az 1,20-as árfolyamküszöbhöz az ezróval szemben (1,21 alá bukott a kurzus, és hírek szerint már be is kellett avatkoznia a jegybanknak, hogy gyengítse a frankot), azóta 1,21-1,22 között jár a kereskedés. A mai jegybanki döntésre és közleményre érdemi frank reakciót nem láttunk.

A svájci jegybank erős elkötelezettsége az 1,20-as árfolyamküszöb fenntartására a magyar devizahitelesek számára azért viszonylag jó hír, mert legalább ebből az irányból nem kell amiatt aggódniuk, hogy a frank/forint árfolyam nem megy felfelé.

Újra figyelmeztet a svájci jegybank

 

Forrás:

http://www.portfolio.hu/gazdasag/ujra_figyelmeztet_a_svajci_jegybank.196752.html

A szerda esti Fed-kamatdöntés utóhatásaként ma reggel hirtelen gyengült a forint, de ez csak percekig tartott, majd éles fordulattal erősödni kezdett a magyar fizetőeszköz. Az orosz-ukrán híráramlás továbbra sem nyugtató, és a Fed esetleg vártnál korábbi (már jövő tavaszi) első kamatemelésére tett Yellen-jelzés még ma is kavarhat hullámokat a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon.

Fed-döntésre látott negatív nemzetközi pénz- és tőkepiaci reakciók hatására szerda este 311-ről 312,5-ig gyengült a forint, amely ma reggel hirtelen 313,5-ig változott, de innen gyorsan 2 egységgel süllyedt a kereskedés. A dollár kurzusa jelenleg 225-nél, a svájci franké 255,5 körül jár a bankközi piacon.

Éles irányváltás a forintnál


A forint az utóbbi hetekben egy minimálisan szűkülő háromszögben halad, amelyből bármelyik irányba való kitörés heves elmozdulást hozhat.

Éles irányváltás a forintnál


Nemcsak a forint kezdett ma reggel erősödésbe, hanem a líra és a rand is, így feltehetően a Fed-re adott tegnapi heves reakciók részbeni korrekciójáról van szó.

Éles irányváltás a forintnál


Ma magyar szempontból az államkötvény aukciók eredménye lesz fontos, míg délután a heti friss munkanélküliségi statisztika mellett két konjunktúra-indexre lesz érdemes figyelnünk (az orosz-ukrán híráramlás mellett).

Forrás:

http://www.portfolio.hu/deviza_kotveny/deviza/eles_iranyvaltas_a_forintnal.3.196742.html

 

A Pimco korábbi vezetője, Mohamed El-Erian fejtette ki véleményét azzal kapcsolatban, hogy a tegnapi Fed-döntés valójában miért okozhatott negatív reakciókat a tőzsdéken. A szakértő a technikai tényezők mellett a monetáris politikában zajló fontos változásokat, valamint a laposodó hozamgörbét emelte ki - írja a CNBC.

Első látásra még úgy tűnhetett, hogy a Fed tegnapi döntése és azt ezt követő tájékoztató kedvező hatást vált ki a tőzsdéken, ezzel szemben a részvénypiacok lejtmenetbe kapcsoltak. Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy miért - emeli ki a Pimco korábbi vezetője, Mohamed El-Erian.

A szakértő alapvetően három lehetséges okot lát arra, hogy a piacok miért reagáltak negatívan:

1. Változások a monetáris politikában: A Fed monetáris politikájánál két területen is fontos átmenet zajlik, melynek épp a közepén tartunk. Egyrészt igyekszik kivezetni a többlet likviditást a piacokról, és folyamatosan csökkenti a jegybanki eszközvásárlások keretösszegét, és a közvetlen piaci vásárlások helyett egyre inkább az ún. forward guidance-re igyekszik áttérni, ezzel akarja elsődlegesen motiválni a gazdasági szereplőket. Ez pedig kérdéseket vethet fel a monetáris politika hatékonyságával kapcsolatban. Másfelől egy, a piac által is jól megfigyelhető célváltozóról, a munkanélküliségi rátáról igyekszik a jegybank áttérni több indikátorra, ami a jövőbeli előrejelezhetőséget rontja.

2. Piaci kondíciók: a tőzsdéken ötödik éve tart a masszív emelkedés, így mostanság nem kell sok ahhoz, hogy profitrealizálásba kezdjenek a befektetők.

3. Laposodó hozamgörbe: a rövid hozamok emelkedése nyomán nem meglepő a negatív részvénypiaci reakció, a gazdaságnak ugyanis jelentős része érzékeny ezekre, elég csak a lakáspiacra gondolni.

Miért ijedtek meg a tőzsdék a Fedtől?

Forrás:

http://www.portfolio.hu/vallalatok/miert_ijedtek_meg_a_tozsdek_a_fed-tol.3.196745.html

 

Bár egyelőre töretlen az emelkedés a részvénypiacokon, vannak olyan tényezők, melyek egyértelműen óvatosságra intik a befektetőket, az egyik ezek között a masszívan emelkedő margin adósság az amerikai tőzsdén. Az utóbbi 5 hónapban sorozatban dőltek új csúcsok, ez pedig azért veszélyes, mert tőkeáttétel lévén megnöveli a piacok kockázatosságát, így a korrekció is igen erőteljes lehet majd.

Masszívan nő a hitelállomány

Igencsak óvatosságra intő jel lehet a befektetők számára, hogy a kereskedési számlákhoz tartozó margin adósság az elmúlt hónapokban újabb és újabb csúcsra emelkedett, jelenleg messze meghaladja már azt a szintet, melyet a 2007-es piaci csúcsok idején láthattunk.

A margin adósság mértéke a New York Stock Exchange legfrissebb, januári adatai szerint elérte a 451,3 milliárd dollárt, sorozatban pedig az ötödik olyan hónapot láthatjuk, amikor új csúcsra fut a hitelállomány.

Hitelből veszik a részvényeket


A fenti ábrán jól látható, hogy a margin adósság mértéke jellemzően együtt mozog a részvénypiaccal, a tőzsdei ralik során szokott csúcsra emelkedni, amit a részvénypiacokhoz hasonlóan itt is éles korrekció követ. A növekvő adósságállomány összességében véve megnöveli a kockázatot a piacon, a visszaesés ugyanis ilyenkor erőteljesebb.

A növekvő adósságállomány persze nem meglepő, látva a jelenleg is nulla közelében lévő amerikai irányadó kamatszintet. Egyes szakértők ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy a csúcsra futó margin adósság buborékra utaló jel lehet, hiszen azt mutatja, hogy egy eszközosztály árának emelkedését az olcsó hitel fűti.

Könnyen elképzelhető, hogy egy ideig még a mostanihoz hasonló, elrugaszkodott szinteken lesz a margin adósság, figyelembe véve, hogy a korábbi csúcsok idején a 10 éves amerikai hozamszint a jelenlegi 2,8%-nál jóval magasabb volt - vagyis a finanszírozás sokkal drágább volt. A FED pedig kommunikációja szerint legalább 2015-ig még a jelenlegi, nulla közeli szinten tartaná az irányadó rátát.

Mire érdemes még figyelni?

A meredeken emelkedő margin adósság mellett több tényező is van, mely befektetői szempontból óvatosságot, körültekintést indokol jelenleg a piacokon.

- 5 éve tart a bika piac: erről tegnap külön cikkben is megemlékeztünk, a 2009.márciusábvan kibontakozott tőzsdei rali máig töretlen, a mostani bika piac pedig historikus viszonylatban is kitűnik az átlagból. A mostaninál hosszabb tőzsdei ralit az elmúlt 70 évben mindössze 3 alkalommal láthattunk az S&P 500-nál, és teljesítmény tekintetében is kevés korábbi vetélytárs akad.

Hitelből veszik a részvényeket


- Már nem olcsók a részvények: több mutató alapján a részvénypiacok már nem olcsók, az S&P 500 előretekintő P/E rátája közel 15,5, miközben az elmúlt 30 év átlagos értéke 15, a visszatekintő Shiller P/E mutató pedig 25 felett áll, miközben a hosszú távú átlag 16,5

- Csúcson a profitabilitás: bár igaz az, hogy a vállalatok hatékonysága jelentősen javult a válság alatt, a profitabilitás csúcson van, innen pedig egyes elemzők szerint már nehezen javítható tovább. A következő évekre vonatkozó profitvárakozások folyamatosan csökkennek

- Adják a részvényeket a bennfentesek: a bennfentesek nagymértékben adják a részvényeket, ami azt a véleményt tükrözi, hogy túl drágának tartják a részvénypiacokat. Ez különösen annak a fényében intő jel, hogy az általános vélemény, hogy a bennfentesek jobban ismerik a saját cégeik helyzetét. Jelenleg egy olyan bennfentesre, aki vásárolja a részvényeket, tíz olyan jut, aki elad.

 

Forrás:

http://www.portfolio.hu/vallalatok/hitelbol_veszik_a_reszvenyeket.3.196356.html