Korábban többször is beszámoltunk arról, hogy Amerikában az elmúlt években látott tőzsdei emelkedéssel párhuzamosan csúcsra futott a kereskedési számlákhoz tartozó adósságállomány, aminek a legfőbb veszélye, hogy a részvénypiacot kockázatosabbá teszi, ilyenkor ugyanis a korrekciók jóval erőteljesebbek. Azok a befektetők, akik a múltbeli csendes környezetben masszív tőkeáttételes vételi pozíciókat építettek ki, most izgulhatnak, ezek ugyanis nemcsak a hozamokat, hanem a veszteségeket is felnagyítják (az utóbbit ráadásul a fix hitelköltségek miatt nagyobb mértékben). 

Csúcsra futott a margin-adósság

A kereskedési számlákhoz tartozó hitelek állománya, vagyis a margin-adósság masszív emelkedést mutatott a 2009 márciusa óta tartó bika piac során az Egyesült Államokban, messze felülmúlva a korábbi hasonló időszakok során kialakult csúcsokat. Igaz az utóbbi hónapokban a növekedés már megtorpant, korrekcióról azonban mindez idáig nem beszélhetünk. 

Hitelből vettél részvényt? - Megőrültél?


A kereskedési számlákhoz tartozó hitelek felhalmozódása elsősorban az amerikai jegybank számlájára írható: a FED extrém laza monetáris politikája és eszközvásárlásai arra ösztönözték a befektetőket, hogy a nulla közeli kamatszintek mellett vállaljanak több kockázatot és keressék a magasabb hozammal kecsegtető befektetési lehetőségeket. A növekvő kockázatvállalást az is elősegítette, hogy a volatilitás nagyon sokáig roppant alacsony volt a részvénypiacon. 

Hitelből vettél részvényt? - Megőrültél?


Veszélyes pozíciók

A hitelből történő részvényvásárlás tőkeáttételes pozíció, amit a befektetők azért nyitnak, mert jó időben, amikor a tőzsdék emelkednek - ezt láthattuk sokáig, a piacok lényegében érdemi korrekció nélkül kapaszkodtak újabb és újabb csúcsokra az utóbbi egy évben -, szépen felnagyítja a hozamokat. Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy ugyanez igaz akkor is, amikor lefelé mennek a részvényárak.

Az alábbiakban egy rövid számítással szemléltetjük, hogy milyen veszélyeket hordozhat, ha hitelből veszünk részvényeket. Tegyük fel, hogy 50 egységnyi saját tőkénk mellé további 50 egység hitelt veszünk fel, 2 százalékos kamat mellett, és az így keletkezett 100 egységnyi pénzt a részvénypiacon befektetjük. Az egyszerűség kedvéért 1 éves tartási időszakkal számolunk, és figyelmen kívül hagyjuk az adókat és az időközi osztalékot is, a hozam tehát pusztán az árfolyam elmozdulást jelenti.

Amennyiben a részvénypiac ezen időszak alatt 3 százalékkal értékelődik fel, a hitelköltség levonása után a saját tőkére vetített megtérülésünk 4 százalék lesz. Ezzel szemben a tisztán saját tőkéből finanszírozott részvényvásárlásnál értelemszerűen 3 százalékos hozamra tehetünk szert. De mi van, ha 3 százalékot esik a piac? Az így keletkező veszteségünk már 8 százalék lesz a fix hitelköltség levonása miatt, míg a tisztán saját tőkés esetben mindössze 3 százalékot bukunk. Látható tehát, hogy mekkora kockázatot vállalunk fel egy ilyen ügylettel. 

Hitelből vettél részvényt? - Megőrültél?


Ez a példa egyébként arra is rávilágít, hogy a részvénypiaci hozamokat tőkeáttétellel csak akkor tudjuk felnagyítani, ha a hitelköltség alacsonyabb, mint az elért hozam. Az utóbbi évek az USA-ban az ilyen ügyleteknek jó környezetet biztosítottak. 

Hitelből vettél részvényt? - Megőrültél?


Mi van most?

Az elmúlt hetekben heves eladói hullám söpört végig a kockázatos eszközök piacán, amiből természetesen a részvények sem maradtak ki, a Dow Jones-nál a múlt héten napon belül 500 pontos esést is megfigyelhettünk. Azt, hogy a piaci környezet megváltozott, jól jelzi az opciókba árazott volatilitást mérő VIX index látványos megugrása: a mutató már a 30 pontot közelíti, amire két éve nem volt példa. A VIX-nél jellemzően a 20 pont feletti értékek tükröznek ideges piacot, a 30 pont körüli értékek pedig sokak szerint már túlzott nyugtalanság jeleként értelmezhetők. 

Hitelből vettél részvényt? - Megőrültél?


Ilyen mértékű árfolyamesések mellett a hitellel finanszírozott vételi pozíciók jelentős veszteséget termelnek, sok esetben kényszerű lezárások is történhettek az utóbbi hetekben, ami csak ráerősíthetett a lejtmenetre.

Miért érdemes figyelni a margin-adósságot?

A margin-adósság jól tükrözi a piaci likviditási viszonyokat, elsősorban akkor érdemes óvatosnak lenni, amikor csúcsra fut, hiszen a fenti ábrán is látható, hogy a 2000-es és a 2008-2009-es tőzsdei összeomlást előtt is ez volt a történet. A csúcsra futó margin-adósság tehát buborékra figyelmeztető jel lehet, ugyanis azt mutathatja, hogy a részvények árának emelkedését az olcsó hitel fűti. A magas adósságállomány veszélye, hogy kockázatosabbá teszi az eszközosztályt, ilyenkor a korrekciók sokkal erőteljesebbek. 

 

Forrás:

http://www.portfolio.hu/vallalatok/hitelbol_vettel_reszvenyt_megorultel.4.205261.html

 

Hihetetlenül sikeresen lopta a pénzt a Fortress nevű álbrókertársaság, pedig több ordító jel is volt, hogy itt egy hatalmas átverésről van szó. Most már ki is derült, hogy csak egy pitiáner piramisjáték volt. Nagyjából kétezer embertől tízmilliárd forintot csaltak el, aminek csak a töredéke került meg.

Több figyelmeztetés után végre lekapcsolta a – PSZÁF beolvasztása óta a piaci felügyeletet is gyakorló – Magyar Nemzeti Bank az utóbbi évek legnagyobb magyar lehúzását, a Fortresst, és a mögötte álló Sz.-F. Zsoltot, valamint a csalássorozatban közreműködő Flow Money nevű céget. Büntetőfeljelentést tettek, és kiróttak egy példátlanul nagy bírságot – de ez nem akadályozta meg a tulajdonosokat, hogy a pénz javát még korábban eltüntessék.

Amint az élesebb szemű megfigyelők azt elsőre kiszúrhatták,

a Fortress valóban egy piramisjáték volt, ráadásul olyan egyszerű, mint a faék.

De mégiscsak nagyjából kétezren estek áldozatul ennek az ordító átverésnek, ezért érdemes lehet részletesen bemutatni, mivel verték át a gátlástalan álbrókerek a pénzügyi ügyekben tájékozatlan, de nagy hozamra vágyó ügyfeleiket.

Az iPhone-részvény és a havi tíz százalék hozam

A cég arról híresült el tavaly különböző internetes fórumokon, hogy egy igen tekintélyes amerikai cég fióktelepének adta ki magát. Logóját pedig az előbbi cég, és egy másik, szintén ismert Fortress logójából gyúrta össze. Egy internetes kereséssel ellenőrizhető, hogy sem a Fortress Investment Groupnak, sem a Fortress Insurance Agencynek nincs magyarországi fióktelepe.

Az is gyanús lehetett volna, hogy a cég honlapján – amely mára lekerült, de korábban egy vadászgép videójával indított – semmilyen elérhetőséget nem közöltek. Se telefonszám, se emailcím. És azt is lehetett olvasni internetes fórumokon, hogy milyen gengszteres fenyegetésekkel vetették le a róluk szóló negatív híreket. De hát a cég nem olyan emberekre vadászott, akik akár a Google segítségével is utánamennének, hogy hova teszik a pénzüket.

Egy gyanakvó olvasónk még tavaly ősszel részletesen elmesélte nekünk, hogyan próbálták őt is rábeszélni Sz.-F.-ék a befektetésre. Tapasztalatait a megfelelő dokumentumokat csatolva el is juttatta az MNB-nek. Ő személyesen a Fortressnek ügyfeleket szállító cég, a Flow Money tulajdonosával, L. Zsolttal beszélt, az ő Duna Tower-beli irodájában. Egészen elképesztő dolgokat mesélt erről a találkozóról.

L. Zsolt hihetetlenül magas hozamokat ígért olvasónknak, és ezt egészen szórakoztató érvekkel próbálta alátámasztani – nyilvánvalóan olyan érvkészlettel dolgozott, amely arra alkalmasak, hogy a pénzügyekhez egyáltalán nem értő, ebből a szempontból veszélyeztetett rétegeket át tudja verni.

Az álbrókercég egyik szervezője azt magyarázta, hogy teljesen normálisak az ajánlataik, hiszen például „bármelyik Corvinuson végzett közgazdász csinál a tőzsdén havi 10 százalékot".

De mi ennél is többet tudunk, hiszen bennfentes információink vannak!

– mondta hitetlenkedő olvasónknak, talán fel sem ismerve, hogy ezzel egy bűncselekményt ismerne be, ha egyáltalán igazat mondana. Azt is állította L. Zsolt, hogy nemcsak a magyar tőzsdén vannak bennfentes információik, hanem a nemzetközi színtéren is, például tudomásuk van arról, hogy mikor fogják bevezetni a tőzsdére az 

iPhone-részvényt,

ami már-már őrült dolog annak fényében, hogy az utóbbi évek legismertebb tőzsdei sztorija volt az iPhone gyártója, az Apple.

Egy egyszerű, és annál is hasznosabb szabály

Van egy dolog, amiről bárki kiszúrhatja a hazug befektetéseket ajánló cégeket, és ez az, hogy egyszerre ajánlják ezt a két dolgot:

  • a piacinál jóval magasabb hozam

+

  • tőkegarancia.

Becsületes befektetői szolgáltató ezt a két dolgot nem ajánlhatja egyszerre. Egy befektetés lehet kockázatos, de akkor tudnia kell az ügyfélnek, hogy a kiugró hozam lehetőségéért cserébe elvesztheti akár az egész vagyonát is. Ez a helyzet például az abszolút hozamú befektetési alapoknál, ahol a korábbi teljesítmény nem ad iránymutatást a jövőbeli teljesítményre nézve.

Vagy pedig kisebb kockázat, de akkor az ügyfélnek meg kell elégednie kisebb hozammal. Ez így működik a legális befektetői szolgáltatók világában. Ahol a fenti két dolgot együtt ajánlják, nagy a gyanú, hogy piramisjátékról van szó, de legalábbis valami nagy gond van a háttérben.

Az MNB pénteki sajtótájékoztatóján az hangzott el, hogy általában havi (!) 9 százalékos hozamot ígértek az ügyfeleknek. A lenti „befektetői prezentációban” (ami itt egészében elérhető) is ehhez hasonló őrült ajánlat látszik, és az is, hogy arra akarták ösztönözni az ügyfeleket, hogy minél tovább tartsák a cégnél a pénzüket:

fortresshozam.png

Volt olyan termékük is, a „Gyémánt opció”, ami "százszázalékos tőkegarancia mellett" nyújtott heti 1 százalékos hozamot 40 hetes időtartamra. Tehát háromnegyed év alatt 48,8 százalékos, biztos hozamot.

Az interneten megtalálható tájékoztatóból az is kiderül (szmájlik kíséretében), hogy már félmillió forintos befektetéssel is lehetett indulni a cégnél. A pénz egy részét így, kisebb befizetések formájában szedhették össze, de mivel az MNB szerint jóval nagyobb, tízszer akkora volt a kár, mint egymilliárd forint (ennyi jött volna össze, ha kétezer embertől szednek össze 500 ezret), ezért bizonyára voltak sokkal nagyobb befizetések is.

fortress500e.png

A Fortress közvetítőkön keresztül hozta be mit sem sejtő áldozatait. Az egész pénzügyi közvetítői szakmában híresek voltak, hiszen tavaly ők adták a legmagasabb jutalékokat – azoknak az ügynököknek, akiknek volt gusztusuk részt venni ebben a nyilvánvaló lehúzásban. Ettől független a látszatra nem adtak sokat, néhol fénymásolva írták alá a szerződéseket.

Egy nagy lehúzás madártávlatból

Lássuk akkor a felgöngyölített ügy szerkezetét. Mint az MNB alábbi ábráján látszik, viszonylag komplex volt a csalás felépítése:

fortress strukt.png

Az ügynökök, akik a befektetőket hozták a piramisjátékba, a Flow Money-val áltak kapcsolatban. Ez a cég 2013 előtt egy magyar kft. volt, azóta viszont kiszervezték egy brit székhelyű cégbe, amelyet szintén L. Zsolt vezetett. A magas jutalékokat is a Flow Money osztotta vissza a közvetítőknek.

A behozott pénzt viszont már a Fortresshez csatornázták, ide kellett a befektetőknek utalniuk a pénzt. Vagy, mint megtudtuk, készpénzben bevinni, a „befektetői szolgáltató” ugyanis készpénzben is szeretett üzletelni. A vicc az, hogy 2013. november előtt a (nem létező) Fortress Insurance & Investment Company nevében fellépő

Sz.-F. Zsolt magánszámlájára (!) utaltatták a pénzt,

csak ezt követően váltott Sz.-F. Zsolt egy máltai székhelyű cégre. A bejegyzett, Magyarországon létező Fortress (Fortress Befektetési és Pénzügyi Kft.) nem csinált mást, mint bérelt egy álirodát a Váci úton, a Capital Square épületében. Ez iroda kívülről nézve impozánsnak tűnhetett, de úgy tudjuk, valójában üres volt, egy székhely szolgáltatótól bérelték. A cég főtevékenysége a cégiratok szerint reklámügynöki tevékenység. 

A befolyt pénzből három dolgot csináltak a Fortressnél. Egy részét visszautalták a befektetőiknek, hiszen ki kellett fizetni az őrült nagy hozamokat. Egy másik részét, másfél milliárd forintot az azóta zárolt bankszámlákon tartották. A pénz harmadik részének az útja ismeretlen.

Arra viszont a felügyelet nem talált bizonyítékot, hogy bármibe is befektették volna a pénzt,

tehát azt csinálták, mint a legegyszerűbb piramisjátékok: az új belépők befizetéseiből adták meg a korábbiaknak a magas hozamot, így felélve a tőkét.

Persze a 21. században már nincs bűnügy, aminek a szálai ne vezetnének a Föld legkülönbözőbb pontjaira. Azt még nem is tudjuk, hogy Sz.-F. Zsolt és bűntársai milyen adóparadicsomokba utalták az elszívott pénzt.

fortressterkep.png

Mint látható, még Lengyelországban is sikerült „befektetőket találniuk”, ami ebben az értelemben nem jelent sokkal többet, mint rablást. Számlákat Ausztriában és Máltán zároltak a hatóságok.

Az MNB azt is megmutatta, hogy időben hogyan szívták fel a pénzt az álbrókerek. Igazán tavaly nyáron indult be a cég, hónapról hónapra egyre több szerződést kötöttek az agresszív ügynökök. Aztán amikor megindult a felügyeleti eljárás, gyorsan átmentették az ügyfeleiket az újonnan alapított máltai cégbe.

fortress szerződés.png

Nem adták fel azt követően sem, hogy a felügyeleti eljárás megindult az év elején. Úgy tudjuk, sok ügyféllel aláírattak egy papírt, hogy minden rendben van – lényegében megfenyegették őket, hogy különben nem lesznek kifizetve –, ami megnehezíti a károsultak számának pontos meghatározását.

Mi lesz a felelősökkel?

Halmazati büntetésként maximum 15 év börtönre számíthatnak a szervezők – mondta az Indexnek Hantos Ádám ügyvéd. Piramisjáték szervezéséért ugyan önmagában csak három év járna, de ezeket általában több más bűncselekménnyel együtt követik el. Ebben az esetben csalás és jogosulatlan pénzügyi tevékenység lehet a vád a piramisjáték szervezése mellett.

A rendőrség kérdéseinkre azt mondta, hogy még tavaly novemberben indult a nyomozás, idén márciusban pedig gyanúsítottként hallgatták ki Sz.-F. Zsoltot. Azt viszont nem árulták el, milyen szakaszban van a nyomozás, és hogy szabadlábon vannak-e a felelősök. De azért bízhatunk benne, hogy megindult az igazságszolgáltatás malmainak őrlése. Ezen túl viszont kérdés, hogy mi lesz az ügynökökkel, akik kicsiben végezték el a munkát?

Magát megnevezni nem kívánó, de a pénzügyi közvetítői szakmára forrásunk szerint több száz ügynök lehet, akik már több piramisjátékra hasonlító ügyben is szerepet játszottak. Ha borul az egyik történet, akkor elkezdenek a következőnek dolgozni, és továbbra is szállítani az ügyfeleket. Forrásunk szerint Fortressnek dolgozó ügynökök közül korábban sokan a tavalyi nagy álbrókerügy, a Cívis Globál Brókerházban is kötöttek szerződéseket.

Miért mennek most ezek ennyire?

Magyarország ma nagyon termékeny talaj a piramisjátékoknak; az MNB szerint évente 10-20 ilyen ügy is a látóterükbe kerül – bár tény, hogy a Fortress ügye kimagaslik ezek közül. Ez azért van, mert összejött két, ezt segítő tényező:

  • Soha nem volt még ilyen alacsony az alapkamat, és
  • Az emberek hozzá vannak szokva a biztonságosan megszerezhető magas hozamokhoz.
Az MNB-alapkamat alakulása2009-2013, forrás: MNBAlapkamat2009. 0102030405060708091011122010. 0102030405060708091011122011. 0102030405060708091011122012. 01020304050607080910111213.01020304050607080910111214.01020304050607081 %2 %3 %4 %5 %6 %7 %8 %9 %10 %
Beágyazás

Ilyenkor tehát az álbrókerek – a piramisjátékot szervezők, és a nekik dolgozó üzletkötők, pénzügyi tanácsadók – könnyen játszhatnak arra, hogy a pénzügyekben kevésbé jártas ügyfelek emlékeznek rá, hogy nem is olyan rég még a bankban is le tudták kötni a betéteiket két számjegyű éves hozammal. Ma viszont már szinte semmit nem kapnak a pénzükért. Így a piramisjátékok hirtelen sokkal vonzóbbnak tűnnek.

 

Forrás:

http://index.hu/gazdasag/2014/08/29/fortress/

A korábbi bejegyzéshez tartozó véleményem részben bejött. A forint esetében inkább azt jósolom, hogy még pár ilyen hétvégi kijelentés és lassan újra fogadhatunk a 320-323-as szintre. A jelek szerintem inkább azt mutatják a trendikus emelkedő csatornában, hogy a forint nem képes leküzdenie magát a 300-as szint alá és inkább a korábbi elemzéseimben már hangoztatott 343-as szint felé vonzódik. Persze ez egy lassabb folyamat, de akár 1-2 éven belül bekövetkezhet!

Szimpatikus elemzés, bár én inkább az ellenkezőjét várnám: az árfolyam beesik az 1.35-ös szint alá és onnan meg sem áll 1.32700-ig, aztán kis korrekcióval, de tovább halad 1.30-ig. Aztán újratárgyaljuk a kérdést, mert bizarr, de még az 1.14 is benne van... Érdekes, ugye? Hogy mennyire másként látjuk a chartokat... Ettől függetlenül egy jó tanács: Ne bízz senkiben (csak magadban) és minden lehetőségre készülj fel!

 

Forrás:

https://www.youtube.com/watch?v=97q5502CbG4&index=3&list=UU7k3bYWwRJvdIvgtCRrDI9Q

euro_1_euros_erme.jpgAhogy már korábban is írtam, véleményem szerint a forint elég nagy bajban van. Negatív előjelekkel írnak Magyarországról külföldön, eszetlen centralizáció erősítés, demokrácia szűkítés, a bankszektor részállamosítása. Ezek mind ahhoz vezetnek, hogy a forint gyengül rövid és hosszú távon is. Elképzelhető, hogy az EURHUF devizapár árfolyama leszúr 305 forintra, de onnan pattanhat és elmehet egészen 318 forintig is, akár egy lépcsőben. Ez azért érdekes, mert egyre nagyobb amplitúdókkal játszik az árfolyam egyre kiszámíthatatlanabb a forint. Ez ahhoz is vezethet, amit már korábban is megírtam, hogy 343 forint lesz egy Euró pár hónapon belül. Persze a svájci frank is 300 forint fölé fog emelkedni. A devizahiteleseknek alapvetően nem az okoz problémát, hogy a bank utólag megállapított jogszerűtlenséggel elvett tőlük 4-5 forintot frankokként, hanem az hogy az elmúlt négy évben a "piaci folyamatok" miatt a 1 frank értéke közel a 50%-kal emelkedett a forinthoz képest.

Megveszi a spanyol Santander a GE Money Bank svéd, norvég és dán leánycégeit 700 millió euróért, tovább függetlenítve magát nehéz helyzetben lévő hazai piacától - írja a Reuters. A GE már egy évvel ezelőtt közölte, hogy eladja banki üzletágának egyes részeit - a Budapest Bank eladásáról nincs szó. 

A magyar Budapest Bankot is soraiban tudó GE Money Bank (a GE Capital fogyasztói finanszírozást végző üzletága) 700 millió euróért válik meg svéd, norvég és dán tevékenységétől. A vásárló az a Santander, amely az elmúlt években felvásárlásokkal is mindent megtett azért, hogy csökkentse spanyolországi kitettségét, így Európa mellett Latin-Amerikában is erőteljes terjeszkedést hajtott végre. A növekedést részben tőzsdei részvénykibocsátásból finanszírozza a vállalat: a Santander Consumer USA Holding Inc, a spanyol bank autófinanszírozási üzletága januárban debütált az USA-ban a cég 21,6%-ának 740 millió eurót érő tőzsdére vitelével.

A spanyol bank hétfői közlése szerint a mostani tranzakció mindössze 8 bázisponttal csökkenti elsődleges tőkemegfelelési mutatóját. A Santander Consumer Finance Nordic több mint 1,2 millió ügyféllel rendelkezik majd Skandináviában, és a hitelportfólió 17%-át fogja képviselni a bankcsoportnál az észak-európai régió.

A tranzakcióval a General Electric csökkenti kitettségét a banki üzletágban, amely a válság 2008-as kitörése óta meglehetősen ingadozó teljesítményt mutatott fel. Tavaly a GE eredményének mindössze 55%-a érkezett ipari tevékenységből, amit 2016-ra legalább 70%-ra szeretnének feltornázni, így a GE Capital hozzájárulása 30% környékére csökkenne.

A GE komolyan gondolkodik azon, hogy eladja banki üzletágának egyes részeit - mondta Jeff Immelt, a GE vezérigazgatója egy amerikai konferencián 2013 májusában. A vállalatvezető akkori tájékoztatása szerint a társaság számos stratégiai lehetőséget vizsgál, többek között azt is, hogy tőzsdei bevezetéssel értékesítenék a Budapest Bank anyabankja, a GE Capital egyes üzletágait. Immelt célként fogalmazta meg, hogy a GE Capital mérlegfőösszege 2014 végére a válság előtti szint felére csökkenjen.

ge.png

sa.png

Forrás:

http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/eladjak_a_budapest_bank_testverbankjait.5.200492.html

Forrás:

http://www.youtube.com/watch?v=h1kKcRlK0Fc

A hétfői óvatos erősödés után a forint stabilan várja a kedd délutáni kamatdöntést. A jegybankárok várhatóan újabb 10 bázisponttal csökkentik az alapkamatot. Emellett délután az amerikai makroadatok miatt is izgulhatnak a befektetők. 

Csillapodni látszik a feszültség Kelet-Ukrajnában, az oroszbarát szakadárok is tűzszünetet hirdettek. Egy időre tehát egy fontos feszültségi forrás mérséklődik. A forint ennek megfelelően stabilan indítja a keddi kereskedést, az euróval szembeni jegyzések a 305-ös szintet ostromolják. A hazai fizetőeszköz kurzusa hétfőn egy egységgel került lejjebb, 306-ról süllyedtek a jegyzések.

 

eurhuf140624.png

Közben a nemzetközi piacokon nem láthatunk egységes irányt, tegnap az amerikai tőzsdék mínuszban zártak, az ázsiai részvényindexek viszont már emelkedni tudtak ma.

A forintpiacon érdekelt befektetők leginkább a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának délutáni kamatdöntését várják. A konszenzus szerint az MT ma újabb 10 bázisponttal 2,3%-ra csökkenti az irányadó rátát.

Ezen kívül érdemes lesz még az amerikai makroadatokra is figyelni. 

maiesemeny140624.png

Forrás:

http://www.portfolio.hu/deviza_kotveny/deviza/matolcsyekra_var_a_forint.5.200497.html

Forrás:

http://www.youtube.com/channel/UC7k3bYWwRJvdIvgtCRrDI9Q

Már hatodik éve tart a bika piac a tőzsdéken, a DAX index pedig már a kerek 10 000 pontos szinttel kacérkodik. Az emelkedések időtartamával arányosan nő a világvégét vizionálók száma, így rengetegen várják már a medvék megérkezését a német tőzsdére is.

A hosszú távú trend változására utaló jeleket még lámpással sem láthatunk a grafikonon, ám a rövidtávú korrekció esélye sokat nőtt. Mai elemzésünkben a DAX és az EURUSD grafikonokon nézünk beszállási pontok után. 

Forrás:

http://www.portfolio.hu/vallalatok/technikai_elemzes/mikor_lovik_le_a_tozsdei_bikat_video_technikai_elemzes.3.199700.html