2012. dec 03.

Hírek: Évtizedes mélyponton a szindikált hitelezés

írta: MEGATrader I www.forexkezeltszamlak.blog.hu
Hírek: Évtizedes mélyponton a szindikált hitelezés

Évtizedes mélypontjára esett a vállalati szindikált hitelezés volumene az eurózónában - írja a Financial Times, amely szerint a bankok egyre inkább a tőkepiaci finanszírozás felé mozdulnak el. A szindikált hitelezés visszaesése ennek csak egyik jele.

 

hitelezés.jpgAz eurózóna adósságválsága egyre inkább az amerikai bankok vállalatfinanszírozási modellje felé tolja el az európai bankszektort. Ennek egyik jele, hogy a szindikált hitelezés 2011 hasonló időszakához képest 2012 eddigi részében 45%-kal esett vissza. 

A vállalatok kötvénykibocsátása ezzel ellentétesen változott: 42%-kal 316 milliárd dollárra emelkedett 2011-hez képest, ami 1995 óta a második legnagyobb érték. "A bankoknak egyszerűen nincs akkor kapacitásuk hitelezni, mint korábban" - nyilatkozta erről Mathew Cestar, a Credit Suisse egyik vezetője. 

A bankoknak a Bázel III. tőkekövetelmények miatt egyre inkább csökkenteniük kell tőkeáttételüket, ami nem kedvez a nagyvállalati hitelezésnek. A Nemzetközi Valutaalap szerint 2013 végéig 2600 milliárd dollárral, vagyis 7%-kal csökkenthetik mérlegfőösszegüket. 

A szindikált hitelezés, amely során a bankok közösen nyújtanak nagy összegű hitelt nagyvállalatoknak, az európai hitelezésen belül továbbra is alacsony arányt képvisel, további esése azonban az említett szélesebb körű változásra utal. 

A kötvénypiaci finanszírozás felé történő elmozdulás leginkább a közepes méretű cégekre jellemző, hiszen a legnagyobb (multinacionális) cégek már korábban is a tőkepiacot preferálták. Az elmozdulás Németországban a leglátványosabb, ahol az intézményi befektetők kevésbé kockázatosnak tartják a vállalati kötvényekbe történő fektetést, mint például az európai periférián.

Forrás:

http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/evtizedes_melyponton_a_szindikalt_hitelezes.176549.html

Szólj hozzá

Hírek Fundamentális elemzés