2012. dec 12.

Hírek: A magyar adóhatóság is lecsap a svájci bankszámlákra

írta: MEGATrader I www.forexkezeltszamlak.blog.hu
Hírek: A magyar adóhatóság is lecsap a svájci bankszámlákra

magyarzászló.jpgMagyarország is hamarosan csatlakozni fog azokhoz az országokhoz, amelyek adózási egyezményt kötöttek Svájccal. A tervezetet egyelőre a Nemzetgazdasági Minisztériumnál készítik elő, annak tartalmáról még nem lehet tudni, annyi biztos, hogy az a svájci számlák magyar tulajdonosai számára új adóterhet jelent. Iparági becslések szerint 1000 milliárd forintnál is több pénz lehet az alpesi országban, ennek azonban csak egy része válhat adókötelessé. Az ügyfelek számára 10 százalékos visszamenőleges hatályú adókulcs elfogadható lehet, amivel 50-100 milliárd forintos friss bevétele származhat a költségvetésnek - írja a Népszabadság.

Svájc évszázadok óta vezető pénzügyi központnak számít Európában, a banktitok intézménye miatt a tehetősebb emberek több ezer milliárd dollárt helyeztek el itt, azonban a 2008-as válság kitörése óta sok minden megváltozott. Több ország is a bevételeinek növelése céljából hajtóvadászatot indított a külföldön, kedvező adózási feltételek és titoktartás mellett tárolt összegek felkutatására. A svájci hatóságok több országgal is kétoldalú egyezséget kötöttek, például Nagy-Britanniával, Ausztriával és Németországgal, bár utóbbi országban az ellenzék ellenállása miatt a törvény nem került hatályba. 

A megállapodások részeként visszamenőlegesen annak kell fizetnie adót, aki a névtelenségét meg akarja tartani, viszont aki felfedi kilétét, az ettől az adótól mentesül. Az adó mértéke a jövedelemtől függően 15-41 százalékos sávba eshet. Ettől meg kell különböztetni azt a terhet, amely a jövőbeli nyereségekre vetnek ki, éppen azért, hogy az adózási előny megszűnjön. Az említett országok komoly bevételre számíthatnak az új terhek bevezetésétől, bár a harc tovább folytatódik, főleg a németeknél látható elégedetlenség a megállapodást illetően. 

svájc.jpgA Népszabadság szerint a magyar kormány is csatlakozni kíván azon kormányok sorába, amelyek együttműködésre törekednek a külföldön tárolt vagyonok felderítésében. A Nemzetgazdasági Minisztériumban már dolgoznak is a joganyagon, az ügy halaszthatatlanságát jelzi, hogy a Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a véglegesítéshez szükséges dokumentumokat azonnal a kormány elé kell terjeszteni. A minisztériumnál részleteket nem árultak el, annyit mondtak, hogy az egyezmény hasonló lesz Svájc más országokkal megkötött kétoldalú megállapodásaihoz. 

Ahogy a fejlett országokban számos vagyonos ügyfélnek van svájci számlája, úgy Magyarországon is nagyon sokan nyitottak korábban az alpesi országban számlát. Hivatalos adatok nincsenek arra vonatkozóan, hogy mekkora vagyon lehet magyar ügyfelek számláink kint, erre csak becsléseket lehet adni. Iparági becslések alapján 1000 milliárd forintos összegről lehet körülbelül szó, viszont sok esetben olyan struktúrákról van szó (például offshore cégekről), amelyek az egyezmény hatálya alá nem tudnak kerülni, de még így is több százmilliárdos vagyon lehet az, amely adókötelessé válhat, és így gazdagíthatja a költségvetést. 

A Blochamps Capital vezetője Karagich István szerint a legfontosabb egy ilyen megállapodásnál, hogy az adómérték jól legyen beállítva. Véleménye szerint egy 10 százalékos adó (ahogy most az adóamnesztiánál is megtalálható) elfogadható lehet, viszont ennél jóval magasabb összeg arra fogja sarkallni az ügyfeleket, hogy új piacok felé mozdítsák el a megtakarításukat. Mindezt mérlegelve a költségvetés számára 50-100 milliárd forintos friss bevétellel lehet kalkulálni. Az év végéig élő adóamnesztia következtében 80 milliárd forintot hozhatnak haza az ügyfelek, a 10 százalékos adókulccsal számolva ez 8 milliárd forintos bevételt jelenthet.

Forrás:

http://www.portfolio.hu/befektetesi_alapok/privat_bank/a_magyar_adohatosag_is_lecsap_a_svajci_bankszamlakra.176670.html

Szólj hozzá

Vélemények Hírek