2014. jan 06.

Bankok és biztosítók fogják elhagyni Magyarországot...

írta: MEGATrader I www.forexkezeltszamlak.blog.hu
Bankok és biztosítók fogják elhagyni Magyarországot...

Körül-belül két-három éve mondogatom barátaimnak és ismerőseimnek, hogy nem csak a tervezett külföldi beruházások fognak elmaradni hazánkban a multicégek/befektetők részéről, hanem bankok és biztosítók fogják elhagyni Magyarországot.

Miért mondom, miért mondtam ezt?

Az első inspriráció az volt, amikor megváltoztak Magyarországon a gazdasági körülmények - esetleg visszamenőleges hatállyal is - aztán a következő a magánnyugdíj pénztári pénzek "államosítása" volt. Ezek olyan tényezők amelyekkel egy jogállamban eddig egy külföldi befektetőnek sem kellett számolnia. Ezek a kockázati tényezők egy befektető számára túl nagy kockázatot jelentenek és megdöbbentő, hogy egy európai, sőt uniós országban a gazdasági körülmények és feltételek ilyen "drasztikus" módon változhatnak. Ezt nagyjából ahhoz tudnám hasonlítani, amikor síel egy profi, de a síklás közben változik a pálya alakja, minősége, hossza és a rajta lévő hó minősége, vastagsága esetleg a megléte is. Tehát ezek a tényezők egy multicég, egy befektető számára "életveszélyesek". Gondolom ti sem szívesen társasjátékoztok olyan ellenféllel aki egyoldalúan módosítja a játékszabályokat, ugye? És mint tudjuk az erő mindig a kisebb ellenállás irányába halad... ezért a cégek elmennek. 

Megúszhatják bankadót a Raiffeisen bekebelezésével

Ha a Raiffeisen Bankot a Széchenyi Bankon keresztül megvenné az állam, a Raiffeisen értelemszerűen megúszná a sarcot és a vásárló is mentesülne annak nagy része alól – írja a Magyar Nemzet.

RB_budapest.jpgA Magyar Hírlap korábbi értesülése szerint a Széchenyi Kereskedelmi Bank ajánlatot tett az osztrák Raiffeisen Bank International AG magyarországi leánybankjára. A bankhoz közel álló szakértő a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a köztudottan kicsi Széchenyi Bank saját tőkéből aligha tudja kifizetni a vételárat. Arra viszont alkalmas a T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt. (T&T) 51 százalékos tulajdonában lévő pénzintézet, hogy a kisebbségi tulajdonos magyar állam tőkeemelésével vagy hitelnyújtásával hozzájusson a Raiffeisen megszerzéséhez szükséges pénzhez.

A felvásárlással kapcsolatos kérdésre a T&T-hez köthető Töröcskei István elmondta, miután folyamatban lévő ügyletekről a megállapodás aláírásáig nem szokás nyilatkozni, sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja az ajánlattételről szóló értesülést.

A Magyar Nemzet forrása arra is felhívta a figyelmet, hogy a Raiffeisen-leány megszerzése beleillik abba a Takarékbank felvásárlásával elindult, majd a Széchenyi és Gránit Bankban szerzett állami tulajdonrésszel felgyorsuló folyamatba, amelynek célja az – amint a miniszterelnök többször hangoztatta –, hogy a Magyarországon működő bankok legalább ötven százalékban legyenek magyar tulajdonban.

A magyar nemzetnek nyilatkozó másik szakértő szerint mind az eladó, mind a vevő mentesülhet a bankadó nagy részétől. A törvény szerint ugyanis a bankadót a 2009-es főkönyvi adatok szerint kell megfizetni. A Raiffeisennek a megszűnéssel már nem kell fizetnie az adót, míg a Széchenyi banknak továbbra is az eddig fizetett közteherrel kell számolni.

Milyen érzés tudni azt, hogy közvetve állami kézbe kerülhet a megtakarításod?

Bizony, ha a tranzakció létrejön, akkor közvetve állami kézbe, állami fennhatóság alá kerül a betétesek megtakarítása, bár eddig sem okozott gondot a nyugdíjas-jelöltek magánvagyonának államosítása. Amit itt mindenképpen érdemes szem előtt tartani az a ciprusi eset, azaz az egyszeri bankbetét adó, amit sokkal könnyebb levenni a számlákról, ha bank állami kézben van...

Forrás:

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2014/01/06/meguszhatjak-bankadot-a-raiffeisen-bekebelezesevel/

Szólj hozzá

kamatadó magyar gazdaság jegybanki alapkamat magyar bankok EUR/HUF Euró Forint Árfolyam előrejelzés banki kamatok kamatakciók forintbetét lekötés Magyar Részvények Legjobb kamat ha nem fizetsz adót magyar biztosítási piac Raiffeisen Bank Erste Bank Állami tulajdonba kerül az Erste és a Raiffeisen magyar gazdasági hírek Bankadó