2014. okt 21.

Hitelből vettél részvényt? - Megőrültél?

írta: MEGATrader I www.forexkezeltszamlak.blog.hu
Hitelből vettél részvényt? - Megőrültél?

Korábban többször is beszámoltunk arról, hogy Amerikában az elmúlt években látott tőzsdei emelkedéssel párhuzamosan csúcsra futott a kereskedési számlákhoz tartozó adósságállomány, aminek a legfőbb veszélye, hogy a részvénypiacot kockázatosabbá teszi, ilyenkor ugyanis a korrekciók jóval erőteljesebbek. Azok a befektetők, akik a múltbeli csendes környezetben masszív tőkeáttételes vételi pozíciókat építettek ki, most izgulhatnak, ezek ugyanis nemcsak a hozamokat, hanem a veszteségeket is felnagyítják (az utóbbit ráadásul a fix hitelköltségek miatt nagyobb mértékben). 

Csúcsra futott a margin-adósság

A kereskedési számlákhoz tartozó hitelek állománya, vagyis a margin-adósság masszív emelkedést mutatott a 2009 márciusa óta tartó bika piac során az Egyesült Államokban, messze felülmúlva a korábbi hasonló időszakok során kialakult csúcsokat. Igaz az utóbbi hónapokban a növekedés már megtorpant, korrekcióról azonban mindez idáig nem beszélhetünk. 

Hitelből vettél részvényt? - Megőrültél?


A kereskedési számlákhoz tartozó hitelek felhalmozódása elsősorban az amerikai jegybank számlájára írható: a FED extrém laza monetáris politikája és eszközvásárlásai arra ösztönözték a befektetőket, hogy a nulla közeli kamatszintek mellett vállaljanak több kockázatot és keressék a magasabb hozammal kecsegtető befektetési lehetőségeket. A növekvő kockázatvállalást az is elősegítette, hogy a volatilitás nagyon sokáig roppant alacsony volt a részvénypiacon. 

Hitelből vettél részvényt? - Megőrültél?


Veszélyes pozíciók

A hitelből történő részvényvásárlás tőkeáttételes pozíció, amit a befektetők azért nyitnak, mert jó időben, amikor a tőzsdék emelkednek - ezt láthattuk sokáig, a piacok lényegében érdemi korrekció nélkül kapaszkodtak újabb és újabb csúcsokra az utóbbi egy évben -, szépen felnagyítja a hozamokat. Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy ugyanez igaz akkor is, amikor lefelé mennek a részvényárak.

Az alábbiakban egy rövid számítással szemléltetjük, hogy milyen veszélyeket hordozhat, ha hitelből veszünk részvényeket. Tegyük fel, hogy 50 egységnyi saját tőkénk mellé további 50 egység hitelt veszünk fel, 2 százalékos kamat mellett, és az így keletkezett 100 egységnyi pénzt a részvénypiacon befektetjük. Az egyszerűség kedvéért 1 éves tartási időszakkal számolunk, és figyelmen kívül hagyjuk az adókat és az időközi osztalékot is, a hozam tehát pusztán az árfolyam elmozdulást jelenti.

Amennyiben a részvénypiac ezen időszak alatt 3 százalékkal értékelődik fel, a hitelköltség levonása után a saját tőkére vetített megtérülésünk 4 százalék lesz. Ezzel szemben a tisztán saját tőkéből finanszírozott részvényvásárlásnál értelemszerűen 3 százalékos hozamra tehetünk szert. De mi van, ha 3 százalékot esik a piac? Az így keletkező veszteségünk már 8 százalék lesz a fix hitelköltség levonása miatt, míg a tisztán saját tőkés esetben mindössze 3 százalékot bukunk. Látható tehát, hogy mekkora kockázatot vállalunk fel egy ilyen ügylettel. 

Hitelből vettél részvényt? - Megőrültél?


Ez a példa egyébként arra is rávilágít, hogy a részvénypiaci hozamokat tőkeáttétellel csak akkor tudjuk felnagyítani, ha a hitelköltség alacsonyabb, mint az elért hozam. Az utóbbi évek az USA-ban az ilyen ügyleteknek jó környezetet biztosítottak. 

Hitelből vettél részvényt? - Megőrültél?


Mi van most?

Az elmúlt hetekben heves eladói hullám söpört végig a kockázatos eszközök piacán, amiből természetesen a részvények sem maradtak ki, a Dow Jones-nál a múlt héten napon belül 500 pontos esést is megfigyelhettünk. Azt, hogy a piaci környezet megváltozott, jól jelzi az opciókba árazott volatilitást mérő VIX index látványos megugrása: a mutató már a 30 pontot közelíti, amire két éve nem volt példa. A VIX-nél jellemzően a 20 pont feletti értékek tükröznek ideges piacot, a 30 pont körüli értékek pedig sokak szerint már túlzott nyugtalanság jeleként értelmezhetők. 

Hitelből vettél részvényt? - Megőrültél?


Ilyen mértékű árfolyamesések mellett a hitellel finanszírozott vételi pozíciók jelentős veszteséget termelnek, sok esetben kényszerű lezárások is történhettek az utóbbi hetekben, ami csak ráerősíthetett a lejtmenetre.

Miért érdemes figyelni a margin-adósságot?

A margin-adósság jól tükrözi a piaci likviditási viszonyokat, elsősorban akkor érdemes óvatosnak lenni, amikor csúcsra fut, hiszen a fenti ábrán is látható, hogy a 2000-es és a 2008-2009-es tőzsdei összeomlást előtt is ez volt a történet. A csúcsra futó margin-adósság tehát buborékra figyelmeztető jel lehet, ugyanis azt mutathatja, hogy a részvények árának emelkedését az olcsó hitel fűti. A magas adósságállomány veszélye, hogy kockázatosabbá teszi az eszközosztályt, ilyenkor a korrekciók sokkal erőteljesebbek. 

 

Forrás:

http://www.portfolio.hu/vallalatok/hitelbol_vettel_reszvenyt_megorultel.4.205261.html

 

Szólj hozzá

USDHUF Világgazdaság USA news USA gazdaság Világválság Vállalatok Margin