2014. jan 24.

Hírek: Tízhavi mélypontra zuhant a forint

írta: MEGATrader I www.forexkezeltszamlak.blog.hu
Hírek: Tízhavi mélypontra zuhant a forint

Határozott hangulatromlást váltott ki tegnap a kínai gazdaság lassulására utaló makroadat, amely az egyébként is fokozódó török válság átgyűrűző hatásaival együtt tízhavi mélypontra lökte csütörtökön a forintot az euróval szemben. Péntek reggel folytatódott a forint esése, így az euró jegyzései 306-nál járnak már, noha a fejlett részvénypiaci hangulat a stabilizálódás jeleit mutatja. Ma lényeges makroadat sem hazánkban, sem külföldön nem jelenik meg, így elsõsorban hangulati alapú kereskedésre lehet számítani.

306-nál az euró

Folytatódik a forint vesszõfutása: az euró jegyzései az utóbbi percekben átlépték a 306-os szintet is.



A török líra fertőző hatása a nagyon alacsonyra süllyedt magyar kamatkörnyezet mellett jól látszik az alábbi grafikonon: a forint gyengül a legintenzívebben a romló hangulatban, illetve a török válság hatására az utóbbi két hétben (2%), míg a zloty eddig csak kis gyengülést mutatott.


 

Tízhavi mélyponton folytatja a forint

A váratlanul féléves mélypontra süllyedő kínai HSBC beszerzési menedzser index részvénypiaci hangulatrontó hatását a vártnál jobb német és francia adatok sem tudták ellensúlyozni, igaz utóbbiak az euró jelentős erősödését váltották ki az övezet javuló kilátásain keresztül. Éppen emiatt az euró/dollár kurzus 1,3550 körülről 1,37-ig kapaszkodott, ami év eleje óta a legerősebb árfolyamot jelenti. A tegnapi kitartó euróerősödéssel egyébként több fontos technikai szintet is átvitt felfelé a kurzus (50 és 100 napos mozgóátlagok, többhónapos emelkedő trendvonal), így az eddigi negatív (eurógyengülést előre vetítő) technikai kép egyértelműen megváltozott.


Tízhavi mélyponton folytatja a forint


Közben a részvénypiaci hangulat romlása és a dollár gyengélkedése jókora jenerősödést váltott ki. Tegnap este újra tesztelte az árfolyam a 103-as szintet, de onnan el tudott rugaszkodni a kurzus. Amennyiben letörné a 103-nál húzódó 50 napos mozgóátlagot a kurzus, akkor további jelentős süllyedés is kialakulhat akár a 100-as zónáig is.


Tízhavi mélyponton folytatja a forint


A forint ebben az összességében kockázatkerülőbb külpiaci hangulatban tegnap fokozatosan gyengült és áttört a 304-es szintnél húzódó erős akadály, így estére 305,5-ig gyengült a magyar fizetőeszköz. Ez tavaly március vége óta a leggyengébb forintnak számít. A tegnapi forintpiaci fejlemények részletesen:


Este sem bír nyugodni a forint - 306 felé tart az euró


Amint tegnapi technikai elemzésünkben rámutattunk, most a 308-as zóna került fókuszba, igaz az emelkedés intenzitása (70 felett a napos grafikonon az RSI mutató) arra utal, hogy túlzottan heves lehetett a forint eddigi gyengülése, így nő a korrekció (erősödés) esélye.

Merre tovább forint?


Tízhavi mélyponton folytatja a forint


Az, hogy ez valóban be is következik rövid távon, nagyban függ attól, hogy mi történik a forintra is fertőző hatású líra piacán, azaz folytatódik-e a líra hanyatlása, vagy a török jegybank hathatós lépésekkel meg tudja azt állítani. A török piaci folyamatok részletesen:


Újra odavágott az asztalra a török jegybank


A líra ma reggel egyébként továbbra is történelmi mélypontja közvetlen közelében áll a dollárral szemben 2,29 körül, miután tegnap a nettó devizatartalékainak közel 10%-át "elfüstölte" a líra védelme érdekében. A begyorsuló líraesés egyébként szintén növeli annak esélyét, hogy akár már rövid távon is fordulat következik be a mozgás irányában.


Tízhavi mélyponton folytatja a forint


A forint egyébként a svájci frankkal szemben is csaknem tízhavi mélypontra bukott 248,5-nél, mivel a romló hangulatban a frank is erőre kapott a nemzetközi devizapiacokon.


Tízhavi mélyponton folytatja a forint


A dollár tegnapi hanyatlása és a forint együttes gyengülése érdemi mozgást nem váltott ki a dollár/forint jegyzésekben, így azok továbbra is 223 körül ingadoznak a bankközi piacon.


Tízhavi mélyponton folytatja a forint

Forrás:

Szólj hozzá

magyar gazdaság magyar bankok EUR/HUF Euró Forint Árfolyam előrejelzés forintbetét lekötés Magyar Részvények magyar biztosítási piac magyar gazdasági hírek